Početna > Istrage > Nesreca-na-pruzi-M202-izmedu-kolodvora-Horvati-i-Zdencina-11-11-2014

Nesreća na pruzi M202 - između kolodvora Horvati i Zdenčina, 11.11.2014.

Ukratko

Dana 11.11.2014. godine na otvorenom dijelu pruge M202, između kolodvora Horvati i Zdenčina, u 06:13 sati tijekom prolaska teretnog vlaka broj 61103 došlo je do loma kontaktne mreže i oštećenja signalno-sigurnosnih uređaja na pruzi.

U ovoj nesreći je na željezničkoj infrastrukturi, vozilima i teretu nastala velika šteta, a od osoba nitko nije ozlijeđen.

Izravni uzrok ove nesreće je izvlačenje ruke stabilizatora dizalice tijekom vožnje vlaka, koja nije bila osigurana svornjakom (poglavlje 4.5).

Čimbenici koji su pridonijeli ovoj nesreći

  • Željeznički prijevoznik nije bio upoznat s dijelovima tereta (dijelovima tijela dizalice) koji bi se mogli pomaknuti u prijevozu (poglavlje 4.2).
  • Promjena smjera kretanja vlaka na Ranžirnom kolodvoru (poglavlje 4.6)
  • Upravitelj infrastrukture nema uspostavljen sustav fizičke i tehničke zaštite otvorenog prostora na kolodvoru Zagreb RK i drugim usputnim kolodvorima na kojima je predmetni vlak stajao (poglavlje 4.8).

Temeljni uzroci: Željeznički prijevoznik u svom sustavu upravljanja sigurnošću nema propisanu proceduru kojom od pošiljatelja traži potvrdu da je teret ili dijelovi tereta dostatno pakirani i kao takvi sigurni za transport, tj. da tijekom transporta ne može doći do samopokretanja dijelova tereta (poglavlje 4.2). (poglavlje 4.2).

Sigurnosne preporuke

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu je zbog prethodnih sličnih nesreća i sprječavanja ponavljanja sličnih događaja, te s ciljem poboljšanja sigurnosti u željezničkom sustavu, uputila Agenciji za sigurnost željezničkog prometa slijedeću sigurnosnu preporuku:

SP 5/15 Željeznički prijevoznici koji se bave prijevozom tereta, trebali bi od pošiljatelja zatražiti potvrdu/dokaz da je teret ili dijelovi tereta dostatno pakirani i kao takvi sigurni za transport (poglavlja 4.2 i 4.3).


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

11.11.2014.  

11.01.2016.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje
Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje