Početna > Istrage > Pad-parajedrilice-tijekom-leta-iznad-planine-Ucka-Ucka-22-05-2016

Pad parajedrilice tijekom leta iznad planine Učka - Učka, 22.05.2016.

Ukratko

Dana 22. svibnja 2016. oko 15:00 LT, pored mjesta Mala Učka, dogodila se nesreća parajedrilice, pri kojoj je smrtno stradao pilot. Nastala je manja materijalna šteta na para jedrilici.

Analizom svih dostupnih podataka sakupljenih tijekom istrage, zaključuje se da je neposredni uzrok predmetne nesreće zatvaranje kupole parajedrilice na maloj visini, pri čemu pilot nije uspio stabilizirati let ili aktivirati rezervni padobran.

AIN je izdala sigurnosne preporuke pilotima parajedrilica koji koriste područje za letenje na kojem se dogodila predmetna nesreća.


Sigurnosne preporuke

AIN04-SR-15/2018 - Piloti parajedrilica koji lete na području Učke, trebali bi imati u vidu da strujanje zraka u nižim slojevima iznad područja oko sela Mala Učka i nešto južnije od sela Mala Učka, može biti vrlo turbulentno.

AIN04-SR-16/2018 - Kako bi se, u slučaju potrebe, akcija traganja i spašavanja pilota parajedrilice mogla provesti što brže i uspješnije, preporučljivo je da piloti parajedrilica koji rade prelete, u dogovoru s kolegama letačima ili nekom drugom osobom, koriste neku od aplikacija za lociranje mobitela.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

23.05.2016.  

11.12.2018.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje