Početna > Istrage > Nasukanje-teretnog-broda-RINELLA-M-istocno-od-otocica-Barbarinac-06-02-2020

Nasukanje teretnog broda „RINELLA M“ - istočno od otočića Barbarinac, 06.02.2020.

Ukratko

Dana 6. veljače 2020. godine, nakon što je teretni brod talijanske zastave "RINELLA M" (IMO broj broda: 9351529) iskrcao teret u INA tankerskom terminalu u Kaštelanskom bazenu „C“ u Solinu, pod utjecajem snažnih udara vjetra popucali su pramčani privezni konopi i lanac plutače za privezivanje prednjih pramčanih konopa te je brod okrenut okomito na terminal. Nakon toga su članovi posade podignuli lijevo sidro i otpustili ostatak krmenih priveznih konopa kako bi isplovili. Ubrzo nakon isplovljenja, brod je pod daljnjim utjecajem udara vjetra, potežući za sobom plutaču i dio lanca kojim je ona bila usidrena, istoga dana oko 03:18 po lokalnom vremenu (UTC + 1) nasukan na pličini istočno od obližnjeg otočića Barbarinac (ϕ = 43⁰ 32,1' N / λ = 016⁰ 27,2' E). U nesreći nisu sudjelovali drugi brodovi.

Idućeg dana, nakon što je vjetar oslabio, brod je uz pomoć tegljača odsukan, vlastitim pogonom uplovio te se sigurno privezao u Gradskoj luci u Splitu.

Na brodu nije bilo poginulih ni ozlijeđenih osoba. Nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana. Došlo je do oštećenja tankerskog terminala (plutača). Nije bilo onečišćenja mora ili obale. Na podvodnom dijelu broda je pregledom utvrđena ostrugana boja oplate broda (bez probijanja oplate i strukturnih oštećenja) pa je brod 8. veljače 2020. u jutarnjim satima isplovio prema odredišnoj luci.

Dana 6. veljače 2020. godine u 11:11, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu zaprimila je obavijest o predmetnoj nesreći od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u obliku priopćenja za javnost. Odmah nakon zaprimljene obavijesti, Agencija je zatražila dodatne informacije, putem Europske informacijske platforme za pomorske nesreće i nezgode (EMCIP) o nesreći je obavijestila istražno tijelo bitno zainteresirane države - zastave broda (Republika Italija), obavljen je očevid na terenu te se započelo s radnjama i aktivnostima tijekom postupka prethodne procjene ove ozbiljne nesreće.

Na temelju analize provedenog, donesena je odluka te je sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta dana 6. ožujka 2020. godine pod referentnim brojem 1/2020.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

06.03.2020.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Nema podataka za prikaz.