Početna > Istrage > Nasukanje-teretnog-broda-RINELLA-M-istocno-od-otocica-Barbarinac-06-02-2020

Nasukanje teretnog broda „RINELLA M“ - istočno od otočića Barbarinac, 06.02.2020.

Ukratko

Dana 3. veljače 2020. godine brod „Rinella M“ je isplovio iz luke Rijeka za luku Split. Procijenjeno vrijeme dolaska broda je u ranojutarnjim satima 4. veljače 2020. godine. Svrha dolaska je iskrcaj tereta „eurodiesel“ (Diesel Fuel UN 1202 – Ultra Low Sulfur Diesel) na tankerskom terminalu Kaštelanskog bazena C splitske Sjeverne luke u Solinu, koji je ugovorno pod koncesijom kompanije INA – Industrija nafte, d.d. Približno u isto vrijeme očekuje se i dolazak broda „Kijac“, tankera za ulje i kemikalije, namijenjenog dužobalnom razvozu naftnih derivata. Vremenske prognoze upozoravaju na jake udare N i NE vjetra tih dana, pogotovo za 5. i 6. veljače. Odlučeno i odobreno je da prioritet uplova ima „Rinella M“, a da „Kijac“ ide na sidrište.

U jutarnjim satima 4. veljače 2020. godine, brod „Rinella M“ privezao se svojom lijevom stranom uz terminal, s pramcem prema unutra („bow in“), s 9 konopa na pramcu i 11 na krmi, a spušteno je i lijevo sidro s jednom uzom lanca u moru.

Po završetku iskrcaja tereta (6. veljače 2020.), na inicijativu terminala, odspojena je fleksibilna cijev za manipulaciju tereta i uzemljenje, a nedugo nakon toga i zaštitna opasavajuća brana. Isplov je dogovoren za jutarnje sate, po dnevnom svjetlu. U 02:52 pramac se uslijed jakih udara bure počinje udaljavati od terminala. Pramčani dio broda biva otrgnut s veza te sa svoja 4 pramčana konopa povlači priveznu plutaču za sobom. Brodom upravlja zapovjednik koji uspijeva izvesti polukružni okret preko svoje desne strane u pravcu izlaza iz zaljeva. Posada podiže sidro iz mora i oslobađa preostale krmene konope. Naposljetku, brod isplovljava prema izlazu.

Držeći se generalno zapadnog kardinalnog kursa, zapovjednik ne skreće ulijevo između 2 navigacijske plutače prateći smjer plovnog puta kojim je i uplovio 2 dana ranije, nego produžuje više-manje ravno prema obližnjem otočiću Barbarinac. Dana 6. veljače 2020 u 03:17 brod „Rinella M“ se nasukao na pličinu istočno od otočića Barbarinac. Kao posljedica pomorske nesreće, brod je pretrpio manja oštećenja u vidu oguljene zaštitne boje na pramčanom podvodnom dijelu oplate trupa broda te 14 pokidanih ili prerezanih konopa za privez koje je trebalo odmah zamijeniti. Oštećena imovina trećih strana javlja se u vidu oštećenja dijela tankerskog veza – pukao je sidreni lanac plutače za privez pramčanih konopa.

Nije bilo ozlijeđenih ili smrtno stradalih osoba te nije došlo do onečišćenja morskog okoliša.

Brod je 8. veljače 2020. u jutarnjim satima isplovio prema svojoj idućoj destinaciji (ukrcajnoj luci). Dana 6. veljače 2020. godine u 11:11, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu zaprimila je obavijest o predmetnoj pomorskoj nesreći od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u obliku priopćenja za javnost. Odmah nakon zaprimljene obavijesti, Agencija je zatražila dodatne informacije, putem Europske informacijske platforme za pomorske nesreće i nezgode (EMCIP) o nesreći je obavijestila istražno tijelo bitno zainteresirane države - zastave broda (Republika Italija), obavljen je očevid na terenu te se započelo s radnjama i aktivnostima tijekom postupka prethodne procjene ove ozbiljne nesreće.

Na temelju analize provedenog, donesena je odluka te je sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta dana 6. ožujka 2020. godine pod referentnim brojem 1/2020.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

06.03.2020.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje
Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje