Početna > Objave > Vrlo ozbiljna pomorska nesreća broda „Bourbon Rhode“, 26.9.2019.

Vrlo ozbiljna pomorska nesreća broda „Bourbon Rhode“, 26.9.2019.

Datum objave: 12.11.2019.


Dana 29.9.2019. godine Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu zaprimila je službenu obavijest istražnog tijela Velikog Vojvodstva Luksemburg (Administration of Technical Investigations AET, Luxembourg) da je, u skladu s odredbama IMO Rezolucije MSC.255(84) Međunarodne pomorske organizacije i Direktive 2009/18/EZ Europskog Parlamenta i Vijeća, Uprava za tehničke istrage AET dana 28.9.2019. godine pokrenula pomorsku sigurnosnu istragu vrlo ozbiljne pomorske nesreće broda „Bourbon Rhode“ države zastave Luksemburg, nakon što je istoga dana obaviještena da je u nevremenu uslijed prodora mora u brod dana 26.9.2019. godine spomenuti brod potonuo u Atlantskom oceanu, otprilike 900 NM zapadno od Zelenortskih Otoka i otprilike 1200 NM istočno od otoka Martinique.

Prema istoj obavijesti, brod „Bourbon Rhode“ (pozivni znak: LXDZ; IMO broj: 9356359), u vlasništvu „BOURBON SUPPLY INVESTISSEMENTS“ (Marseille, Francuska Republika), nalazio se u plovidbi iz luke Las Palmas (Kanari, Kraljevina Španjolska) prema luci Georgetown (Gvajana). Prema podatcima brodovlasnika, na brodu se nalazilo 14 članova posade.

Ovim je putem Republika Hrvatska službeno obaviještena kao jedna od bitno zainteresiranih zemalja, s obzirom da se na brodu nalazio i jedan hrvatski državljanin.

U danima nakon pomorske nesreće, 3 su osobe spašene, a 4 pronađene preminule. Do današnjeg dana 7 se osoba smatra nestalim, među kojima nažalost i hrvatski državljanin, zapovjednik broda „Bourbon Rhode“. Nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana, kao ni oštećenja nanesenih trećim stranama. Nije zabilježeno onečišćenje mora ili morskog okoliša.

Pomorsku sigurnosnu istragu ove pomorske nesreće, a koja se dogodila u međunarodnim vodama, provodi istražno tijelo države zastave broda, dok se Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu aktivno uključila u provođenje iste te stoji na raspolaganju spomenutom istražnom tijelu za svaku potrebnu pomoć. Agencija je, u cilju savjetovanja, pokrenula suradnju i s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture RH, kao i Zajednicom hrvatskih udruga pomorskih kapetana.