Početna > Objave > Ozbiljna pomorska nesreća na sjeverozapadnoj strani otoka Šolte, 08.07.2017. - obavijest o nepokret...

Ozbiljna pomorska nesreća na sjeverozapadnoj strani otoka Šolte, 08.07.2017. - obavijest o nepokretanju istrage

Datum objave: 07.08.2017.


Dana 08. srpnja 2017. godine u 02:20 sati u uvali Duboka na sjeverozapadnoj strani otoka Šolte, došlo je do nasukavanja ribarskog broda imena “Sv. Nikola” duljine 15,8 m. U nesreći je došlo do manjeg onečišćenja mora u vidu plutajućih dijelova opreme i stvari koje su pale u more uslijed naginjanja broda, no nije bilo ozlijeđenih osoba.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC – Rijeka).

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, na teren je upućen istražiteljski tim Agencije radi provođenja postupka prethodne procjene sukladno članku 7. Uredbe o načinu i uvjetima za obavljanje sigurnosnih istraga pomorskih nesreća i nezgoda („Narodne novine“, broj 122/15).

Prethodna procjena napravljena je temeljem analize podataka prikupljenih tijekom očevida predmetne pomorske nesreće kao i neposrednog uvida i analize dostupne dokumentacije broda, te izjava svjedoka.

Na temelju tako provedenog postupka procjene, te uzimajući u obzir težinu pomorske nesreće, vrstu broda, stupanj onečišćenja morskog okoliša došlo se do zaključka da u predmetnom događaju nije bila ugrožena sigurnost plovidbe. Do nesreće nije došlo uslijed tehničkog kvara na brodu. Nije bilo ozlijeđenih.

Analizom podataka i rekonstrukcijom pomorske nesreće utvrđeni su odlučujući čimbenici koji su utjecali na pomorsku nesreću, a odnose se na doba dana i blizinu obale, te način upravljanja broda, kao i činjenicu da na brodovima ovog tipa i veličine plovidbenu stražu čini samo jedan član posade.

Uzimajući u obzir okolnosti i čimbenike koji su doveli do pomorske nesreće, a na temelju provedenog postupka prethodne procjene, nije pokrenuta sigurnosna istraga predmetne pomorske nesreće.