Početna > Objave > Potpisan sporazum o suradnji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom p...

Potpisan sporazum o suradnji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i kosovskog istražnog tijela – AAIIC

Datum objave: 16.12.2016.


U okviru službenog radnog posjeta kosovskom istražnom tijelu, u Prištini je 14. prosinca 2016. godine svečano potpisan Sporazum o suradnji vezano uz istraživanje nesreća u zračnom i željezničkom prometu između Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i Komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova (AAIIC) koja se nalazi u okviru Ureda premijera Republike Kosovo.

U ime Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu sporazum je potpisala ravnateljica Anita Koprivnjak, a u ime kosovskog istražnog tijela predsjednik Komisije Mirsim Beqiri.


Svečanosti potpisivanja sporazuma nazočili su i kosovski predstavnici Ureda premijera Republike Kosovo, kontrole zračne plovidbe, zračne luke u Prištini, hrvatski glavni istražitelji zrakoplovnih i željezničkih nesreća, te brojni drugi.


Svrha sporazuma je suradnja hrvatskog i kosovskog istražnog tijela u istraživanju zrakoplovnih nesreća, organizacija treninga istražitelja, razmjena dobrih praksa, informacija, eksperata i opreme u području sigurnosnih istraga nesreća i nezgoda u zračnom prometu, kao i sudjelovanje i razmjena istražiteljskih timova u istrazi koju provodi druga sporazumna strana.

S obzirom da se kosovsko istražno tijelo nalazi u fazi proširenja svojih ovlasti i na istrage nesreća u željezničkom prometu, sporazum je također obuhvatio i međusobnu suradnju dviju strana u tom području.

Uoči potpisivanja sporazuma, potpisnici su istaknuli da su sklapanjem ovakvog sporazuma potvrđeni dosadašnji dobri odnosi, ali i stvoren okvir za buduću konkretniju stručnu suradnju između dva istražna tijela, sve sa svrhom učinkovitijeg rada istražnih timova i racionalizacije poslovanja istražnih tijela.