Početna > Objave > Ozbiljna pomorska nesreća od 16.04.2019. u uvali Jamica pokraj Pule -obavijest o nepokretanju istra...

Ozbiljna pomorska nesreća od 16.04.2019. u uvali Jamica pokraj Pule -obavijest o nepokretanju istrage

Datum objave: 09.05.2019.


Dana 16. travnja 2019. godine u 02:07 sati po lokalnom vremenu (UTC + 2) u uvali Jamica pored Pule (pozicija: ϕ = 44⁰ 52,0' N / λ = 013⁰ 47,8' E), prilikom planiranog sidrenja na sidrištu ispred luke Pula došlo je do nasukanja teretnog broda „Agios Rafail“ (IMO broj broda: 7118181) zastave Republike Moldavije. Nasukanje je rezultiralo oštećenjima pramčanog dijela trupa broda. Na brodu se nalazilo 7 članova posade, stranih državljana, između kojih nije bilo poginulih ni ozlijeđenih osoba. Također, nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana niti onečišćenja mora ili obale niti šteta trećim stranama. Istoga jutra teretni se brod samostalno odsukao te usidrio, a kasnije i privezao u planiranoj odredišnoj luci u Štinjanu pored Pule.

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, na teren je upućen glavni istražitelj pomorskih nesreća radi provođenja očevida i prikupljanja svih potrebnih informacija.

Na temelju provedenog postupka prethodne zaključeno je da do nesreće nije došlo uslijed tehničkog kvara na brodu, već zbog toga što brod nije zaustavljen i usidren na predviđenom sidrištu, a u uvjetima dobre vidljivosti, povoljnih meteoroloških prilika i bez prometa. Analizom kretanja broda, kako je zabilježeno sustavom nadzora i upravljanja pomorskim prometom te potvrđeno brodskim navigacijskim sustavom, vidljivo je da do smanjivanja brzine nije došlo, već je brod plovio konstantnom brzinom i konstantnim kursom (unutar par stupnjeva) sve do trenutka nasukanja.

Uzimajući u obzir neznatne posljedice prouzročene ovom pomorskom nesrećom (samo manja oštećenja pramčanog dijela broda, bez ozlijeđenih ili poginulih osoba, bez onečišćenja i šteta počinjenih drugima), da se radi o teretnom brodu za prijevoz općih tereta, da tereta na brodu nije bilo, da se brod sam odsukao, usidrio, a kasnije i privezao u ukrcajnoj luci te da je država zastave broda obaviještena o detaljima pomorske nesreće, odlučeno je da se sigurnosna istraga neće pokretati.