Početna > Objave > Ozbiljna pomorska nesreća od 09.05.2019. godine u teritorijalnom moru Republike Hrvatske - obavijes...

Ozbiljna pomorska nesreća od 09.05.2019. godine u teritorijalnom moru Republike Hrvatske - obavijest o nepokretanju istrage

Datum objave: 10.06.2019.


Dana 09. svibnja 2019. godine u teritorijalnom moru Republike Hrvatske (pozicija: oko 9 nautičkih milja jugozapadno od otoka Žirje, ϕ = 43⁰ 29,9' N / λ = 015⁰ 36,1' E), prilikom plovidbe ro-ro putničkog broda „Aurelia“ (IMO broj broda: 7602120) zastave Republike Cipar, na putu iz luke Ancona za luku Split, u 03:08 sati po lokalnom vremenu (UTC + 2) došlo je do pregrijavanja prvo jednog, a potom i drugog pogonskog stroja broda a posljedično do njihovog zaustavljanja i gubitka pogona broda. Kretanje broda „Aurelia“ i vremenski uvjeti u blizini broda bili su cijelo vrijeme nadzirani. Brod je za vrijeme plutanja na moru bio na sigurnoj udaljenosti od obale i pličina, te brod i njegova posada, putnici i teret nisu bili ugroženi.

Istog dana brodar je zatražio komercijalno tegljenje broda te je tegljač „Pollux“ započeo s tegljenjem broda „Aurelia“ u planiranu odredišnu luku Split. Na brodu se nalazilo 215 putnika, 92 člana posade, 2 autobusa, 51 osobno vozilo i 7 kamiona. Sljedeći dan u poslijepodnevnim satima brod je sigurno dotegljen i privezan u Splitu. Na brodu nije bilo poginulih ni ozlijeđenih osoba. Od posljedica pregrijavanja pričinjena je šteta brodskim pogonskim strojevima. Nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana. Nije bilo onečišćenja mora ili obale niti šteta brodskom teretu ili trećim stranama.

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, na teren je upućen glavni istražitelj pomorskih nesreća radi provođenja očevida i prikupljanja svih potrebnih informacija.

Na temelju provedenog postupka prethodne procjene, a uzimajući u obzir posljedice prouzročene ovom pomorskom nesrećom (oštećenje brodskih pogonskih strojeva), a bez ozlijeđenih ili poginulih osoba na brodu ili trećih strana, bez onečišćenja mora i obale i bez šteta počinjenih brodskom teretu ili trećim stranama, da brodar poduzima radnje kako bi unaprijedio sigurnost na brodu i spriječio ponavljanje ovakvih nesreća te da je država zastave broda i druga zainteresirana strana obaviještena o detaljima pomorske nesreće, odlučeno je da se sigurnosna istraga neće pokretati.