Početna > Istrage > Sudar-u-radionici-Graba-Zagreb-11-09-2014

Sudar u radionici „Graba“ - Zagreb, 11.09.2014.

Ukratko

Dana 11.09.2014. godine oko 13.00 h u radionici poduzeća „Održavanje vagona“, koja se nalazi na Zagreb Glavnom kolodvoru, tijekom manevriranja došlo je do sudara manevarskog sastava i vagona koji su se nalazili u radionici.

Izravni uzrok ove nesreće je manevarska vožnja brzinom koja je bila prevelika za stanje smanjenog trenja na kolosijeku zbog čega se manevarski sastav nije mogao na vrijeme zaustaviti.

Čimbenici koji su doprinijeli ovoj nesreći:

  • Uzroku nesreće doprinijele su vremenske prilike (kiša) i nedovoljno dobro održavanje kolosijeka tj. to što trava na industrijskom kolosijecima nije bila pokošena, zbog čega je bio smanjen koeficijent trenja između kotača i tračnica te je to produljilo zaustavni put manevarskog sastava.
  • Težini nesreće je doprinijelo to što stojeći vagoni u radionici nisu bili osigurani od samo pokretanja te su se zbog siline udarca pokrenuli i uradili u vagon koji je bio postavljen na dizalicu.

Posljedica događaja je materijalna šteta nastala na dva vagona i opremi radionice. Zbog dizanja vagona na kolosijek nastali su dodatni troškovi, no nesreća nije imala utjecaj na odvijanje željezničkog prometa.

U ovoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

Sigurnosne preporuke

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu nema sigurnosnih preporuka vezanih uz ovu nesreću.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

11.09.2014.  

15.04.2015.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje