Početna > Istrage > Sudar-na-ZCP-u-Kupinec-12-01-2015

Sudar na ŽCP-u - Kupinec, 12.01.2015.

Ukratko

Dana 12. siječnja 2015. u 9:52 sati, na ŽCP-u na području Grada Samobora, između mjesta Kupinec i Pavučnjak, na pruzi M202, došlo je do sudara brzog vlaka broj 703 i teretnog motornog vozila. Vozač teretnog motornog vozila tijekom vožnje prema ŽCP-u uočio je da su na ŽCP-u upaljeni signali koji najavljuju dolazak vlaka (zvuk i svjetlo), međutim, nije uspio zaustaviti vozilo ispred ŽCP-a već je isto u fazi kočenja završilo unutar kolosijeka, a zadnjim lijevim kotačima pokraj ceste. Vozač je pokušao izvući vozilo sa pruge ali nije uspio, pa je prije nailaska vlaka odlučio napustiti teretno vozilo. Predmetni ŽCP je bio opremljen svjetlosnom i zvučnom signalizacijom za najavu nailaska vlaka. Nesreća je uzrokovala prekid prometa vlakova i cestovnih motornih vozila.

U ovoj nesreći dvije osobe zadobile su lake tjelesne ozljede, dok je na infrastrukturi i vozilima nastala velika materijalna šteta.

Izravni uzrok ove nesreće je izlazak teretnog motornog vozila na ŽCP neposredno prije nailaska vlaka na isti.

Čimbenici koji su pridonijeli ovoj nesreći:

  • brzina kretanja teretnoga motornog vozila s obzirom na uvjete na kolniku,
  • konstrukcija prometnice u blizini ŽCP-a,
  • poledica na kolniku.

Sigurnosne preporuke

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu u cilju poboljšanja sigurnosti željezničkog sustava izdaje Gradu Samoboru slijedeću sigurnosnu preporuku:

SP 6/15 Službe nadležne za održavanje prometnice trebale bi održavati zelenilo pored prometnice u blizini željezničko-cestovnog prijelaza Kupinec na način da prometni znakovi budu vidljivi sudionicima u prometu (poglavlje 5.5).


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

12.01.2015.  

07.01.2016.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje
Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje