Početna > Istrage > Nalet-TMD-a-na-osobno-vozilo-na-ZCP-u-Kuljevcica-Ivanec-17-10-2016

Nalet TMD-a na osobno vozilo na ŽCP-u Kuljevčica - Ivanec, 17.10.2016.

Ukratko

Dana 17. listopada 2016. godine u 08:17 sati, na ŽCP-u Kuljevčica, na pruzi L201 Varaždin – Golubovec, kod grada Ivanca je došlo do podletanja osobnog putničkog vozila ispod vozila za posebne namjene TMD-a. U nesreći je teško ozlijeđen vozač osobnog vozila i došlo je do zastoja željezničkog prometa

Također nastala je materijalna šteta na uključenim vozilima i na željezničkoj infrastrukturi (poglavlje 2.3.).

Izravni uzrok ove nesreće: je izlazak osobnog vozila na ŽCP neposredno prije nailaska TMD-a na isti (poglavlje 3.1.1.).

Čimbenici koji su pridonijeli ovoj nesreći:

  • Osobno vozilo nije se zaustavilo ispred ŽCP-a (poglavlje 4.3.4.),
  • TMD približavajući se ŽCP-u, kod opomenice nije dao signalni znak „Pazi“ niti ga je ponavljao približavajući se ŽCP-u (poglavlje 4.3.3.),
  • Prometovanje TMD-a preko ŽCP-a u vremenu kada ne prometuju uobičajene redovne željezničke linije (poglavlje 4.1 i 4.2.).

Organizacijski čimbenici:

  • Kontrola radnih procesa vozača TMD-a (poglavlje 4.3.1.),
  • Proces redovitog školovanja vozača TMD-a (poglavlje 4.3.1.),
  • Sustav vođenja evidencija školovanja i obučavanja vozača TMD-a ovisno o dionici pruge i seriji vozila (poglavlje 4.3.1.).

Sigurnosna preporuka

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu u cilju poboljšanja sigurnosti željezničkog sustava izdaje Agenciji za sigurnost željezničkog prometa slijedeće sigurnosne preporuke:

AIN/06 SR 5/2017 : Obzirom na niz čimbenika koji su utjecali da dođe do predmetne nesreće uključeno društvo čiji je radnik vozač TMD-a trebalo bi u svom SUS-u definirati postupke pomoću kojih bi imalo točan uvid o stručnim osposobljenostima strojnog osoblja ovisno o seriji vozila i dionici pruge (poglavlja 4.3.1. i 4.3.5.).

AIN/06 SR 6/2017: Obzirom na broj incidenata, nesreća i ozbiljnih nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima u kojima je sudjelovalo strojno osoblje, društva koja posjeduju vučna vozila koja prometuju po infrastrukturi pod nadležnosti društva HŽ Infrastruktura d.o.o., trebala bi prilikom redovnog i izvanrednog poučavanja strojnog osoblja posvetiti veću pozornost na propisane postupke strojnog osoblja kod približavanja željezničko-cestovnim prijelazima (poglavlje 3.5.4.).


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

17.10.2016.  

11.10.2017.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje
Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje