Početna > Istrage > Iskiznuce-teretnih-vagona-kod-manevriranja-Slavonski-Brod-27-06-2018

Iskiznuće teretnih vagona kod manevriranja - Slavonski Brod, 27.06.2018.

Ukratko

Dana 27. lipnja 2018. godine u 08:06 sati na pruzi M104 u kolodvoru Slavonski Brod tijekom manevarske vožnje grupe od devet teretnih vagona, dolazi do odvajanja i kretanja po inerciji posljednja dva vagona u sastavu uslijed nepravilnog kvačenja, te do naleta istih na prsobran na 35. kolosijeku. Uslijed naleta na prsobran teretnog vagona serije Tadds-z 31 78 0818 422-8 dolazi do iskliznuća istog sa oba dva okretna postolja.

U nesreći je lakše ozlijeđen jedan manevarski radnik, nastala je manja materijalna šteta na infrastrukturi i veća na uključenom teretnom vagonu.

Izravni uzrok predmetne nesreće je nepravilno kvačenje predzadnjeg teretnog vagona u smjeru guranja manevarskog sastava, uslijed čega je došlo do naleta zadnja dva vagona na prsobran 35. kolosijeka (poglavlje 4.1).

Čimbenici koji su pridonijeli ovoj nesreći:

  • nepridržavanje planiranog puta manevarske vožnje (poglavlje 3.3.),
  • nepravilno odrađen postupak kvačenje vagona u manevarskom sastavu(poglavlje 3.6.2.).

Organizacijski čimbenici:

  • razmjena informacija između rukovatelja manevre i manevriste (poglavlje 3.3.).

Sigurnosne preporuke:

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu temeljem provedenog istraživanja ove nesreće, u cilju poboljšanja sigurnosti željezničkog sustava, izdaje Agenciji za sigurnost željezničkog prometa slijedeće sigurnosne preporuke:

AIN/06 SR 3/2019: Željeznički prijevoznik trebao bi u Okvirnom planu i programu poučavanja izvršnih radnika posvetiti više pozornosti na radne postupke vezane uz postupak manevriranja sukladno Pravilniku o načinu i uvjetima za obavljanje sigurnog tijeka željezničkog prometa (poglavlje 3.6.2).


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

03.07.2018.  

30.09.2019.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje