Početna > Istrage > Pozar-ribarskog-broda-LOKARDA-teritorijalno-more-Republike-Hrvatske-05-06-2021

Požar ribarskog broda „LOKARDA“ - teritorijalno more Republike Hrvatske, 05.06.2021.

Ukratko

Dana 5. lipnja 2021. godine u teritorijalnom moru Republike Hrvatske (u blizini granice sa ZERP-om), tj. 15,4 NM južno od uvale Balun na otoku Žirje, strojarnicu ribarskog broda „Lokarda“ zahvatio je požar koji je posada broda vrlo brzo uočila i započela s njegovim gašenjem.

U 12:56 po lokalnom vremenu (UTC +2) je s broda „Lokarda“ odaslan poziv pogibelji. Posada broda nije uspjela lokalizirati požar te se isti ubrzo proširio na nadgrađe, a zatim i na ostatak broda. Članovi posade su odlučili napustiti brod, a budući da je požar zahvatio i splav za spašavanje, pomoć su bili primorani čekati u moru.

Prvi je na mjesto nesreće pristigao ribarski brod „Strelica“ i spasio članove posade, koji su već bili promrzli od boravka u moru. Potom su pristigla 3 plovila javnih službi i teretni brod „Kijac“. Javni brod „Šibenik“ je pristupio gašenju već razbuktanog požara, međutim isto nije imalo učinka. Odlučeno je na intervenciju uputiti brodicu Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, a nakon njenog iznenadnog kvara na motoru, brodicu Vatrogasnog centra „Sveti Florijan“ koja je oko 20:00 sati dospjela do opožarenog broda i pristupila gašenju požara.

Kao posljedica pomorske nesreće, ribarski brod „Lokarda“ je istog dana oko 21:05, uslijed oštećenja uzrokovanih požarom, potonuo na morsko dno dubine oko 180 metara. Nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih osoba na brodu, kao ni trećih osoba. Nisu nanesene štete trećim stranama. Nakon potonuća broda su vatrogasci s brodice „Sv. Florijan“ na morskoj površini uočili manje onečišćenje koje su odmah sanirali.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

16.06.2021.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje