Početna > Istrage > Podlijetanja-osobnog-vozila-pod-putnicki-vlak-broj-1272-ZCP-Stancija-Grgur-17-06-2021

Podlijetanja osobnog vozila pod putnički vlak broj 1272 - ŽCP "Stancija Grgur", 17.06.2021.

Ukratko

Dana 17. lipnja 2021. godine u 10:22 sati na ŽCP-u "Stancija Grgur", pasivno osiguranom prometnim znacima u KM 103+821 na pruzi R101, došlo je do podlijetanja osobnog cestovnog vozila pod putnički vlak broj 1272. U navedenoj ozbiljnoj nesreći smrtno je stradao vozač osobnog cestovnog vozila te je zabilježena veća materijalna šteta na osobnom cestovnom vozilu i manja materijalna šteta na putničkoj garnituri.

Nakon obavljenog očevida dana 17. lipnja 2021. godine od strane AIN, Odjela za istrage nesreća u željezničkom prometu, te analizom prikupljenih informacija i dokaza, utvrđeno je da je u predmetnoj nesreći došlo do ugrožavanja sigurnosti željezničkog sustava stoga je glavni istražitelj željezničkih nesreća donio dana 05. srpnja 2021. godine Odluku o pokretanju istrage ove nesreće temeljem članka 126. stavka 3. Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava ("Narodne novine", broj 63/20). Obavijest o pokretanju istrage ove nesreće poslana je dana 05. srpnja 2021. godine svim uključenim stranama, nacionalnom tijelu nadležnom za sigurnost - Agenciji za sigurnost željezničkog prometa (ASŽ), upravitelju infrastrukture (IM) HŽ Infrastruktura d.o.o., željezničkim prijevoznicima (RU) HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i SŽ-Vleka in tehnika d.o.o., te Ministarstvo za infrastrukturo, Služba za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov.

Agencija Europske unije za željeznice (ERA) obaviještena je putem dostavljenog Obrasca za izvješćivanje na e-mail adresu Investigation@era.europa.eu o pokretanju istraživanja, sukladno roku od sedam dana od dana donošenja odluke o pokretanju istraživanja, članka 133. stavka 1. i 2. Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava ("Narodne novine", broj 63/20).

Odluka o pokretanju istraživanja predmetne nesreće donesena je na temelju članka 127. stavak 1. Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava ("Narodne novine", broj 63/20) tj. članka 20. stavak 1. Direktive (EU) 2016/798 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. svibnja 2016. o sigurnosti željeznica (preinaka).

AIN je dojavu o nesreći zaprimio dana 17. lipnja 2021. godine u 10:46 sati od strane glavnog dispečera HŽI, Sektora za promet. Temeljem prikupljenih informacija odlučeno je da će istražitelji željezničkih nesreća AIN-a odmah izaći na mjesto događaja radi obavljanja očevida i prikupljanja dokaza i činjenica navedene ozbiljne nesreće. Istraživanje su proveli glavni istražitelj i istražitelji željezničkih nesreća AIN-a. Istraživanje koje provodi AIN je potpuno razdvojeno od istraživanja koja provode druga nadležna tijela u okviru svojih ovlasti sukladno nacionalnim propisima i sporazumima.

Na mjesto nesreće pristigli su i djelatnici Hitne pomoći, Policijske postaje Pula i Županijski državni odvjetnik.

Policijski službenici Policijske postaje Pula i djelatnici Županijskog državnog odvjetnika izvršili su neovisnu kriminalističku istragu o nastalom izvanrednom događaju.

Očevid i istraživanje svih izvanrednih događaja također obavlja i istražno povjerenstvo koje može biti zajedničko istražno povjerenstvo i povjerenstvo HŽI. Rad i imenovanje predsjednika i članova zajedničkog istražnog povjerenstva propisan je Sporazumom sukladno Pravilniku o postupanju u slučaju izvanrednog događaja (Pravilnik HŽI-631). Za predmetnu nesreću upravitelj infrastrukture formirao je istražno povjerenstvo koje je provelo tehničku istragu nesreće sukladno važećoj legislativi. Po okončanju istrage izrađeno je istražno izvješće ID-3.

Predmetna nesreća (Slika 2.) dogodila se na jednokolosiječnoj pruzi oznake R101 (državna granica - Buzet - Pula) u KM 103+821 na ŽCP-u "Stancija Grgur" , a koji je pasivno osiguran prometnim znacima.

ŽCP Stancija Grgur nalazi se između kolodvora Kanfanar i Vodnjan, pruga R101 na području ŽCP-a je na nasipu i u razini okolnog terena, a nakon ŽCP-a prolazi kroz usjek. U trenutku nesreće bio je sunčan dan, padalina nije bilo, vanjska temperatura iznosila je 25°C i vidljivost je bila dobra. Na mjestu i u blizini mjesta ozbiljne nesreće nije bilo radova.

U nesreći je smrtno stradao vozač koji je upravljao osobnim cestovnim vozilom. U osobnom cestovnom vozilu nije bilo drugih putnika. U trenutku nesreće, u putničkom vlaku broj 1272 nalazilo se 5 putnika, strojovođa, pilot i kondukterka od kojih nitko nije ozlijeđen.

Navedena istraga trenutno je u statusu da je izdan Nacrt konačnog izvješća, te je isti proslijeđen svim uključenim stranama na očitovanje sukladno Zakonu o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava ("Narodne novine", broj: 63/20), čl. 130, st. 4. i 5. Obzirom na prethodno navedeno, izdavanje Konačnog izvješća predviđa se početkom mjeseca srpnja 2022. godine.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

05.07.2021.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje