Početna > Istrage > Pad-clana-posade-teretnog-broda-Punta-otvoreno-more-17-12-2017

Pad člana posade teretnog broda "Punta" - otvoreno more, 17.12.2017.

Ukratko

Dana 17. prosinca 2017. godine između 10:30 i 11:00 sati po lokalnom vremenu (UTC - 4) u Karipskom moru, tijekom plovidbe teretnog broda pod hrvatskom zastavom "Punta" otvorenim morem, dogodio se nesretni događaj u kojemu je član posade broda (hrvatski državljanin) pao niz unutarnje brodsko stepenište u brodskom nadgrađu. Kao posljedica pada, došlo do gubitka svijesti te težeg ozljeđivanja. Brod je skrenuo prema najbližoj pogodnoj luci, a kad je 18. prosinca 2017. godine došao u domet helikoptera, izvršena je hitna medicinska evakuacija ozlijeđenoga do bolnice u gradu Willemstad na otoku Curacao na teritoriju Nizozemskih Antila. Dana 22. prosinca 2017. godine, od posljedica spomenutog pada, hrvatski je pomorac preminuo u bolnici.

Na temelju saznanja do kojih se došlo u dosadašnjoj fazi istrage, a sukladno zaprimljenim podatcima te provedenom očevidu (relevantne informacije o događaju, brodu i lukama boravka, posadi, unesrećenom, rasporedu rada na brodu i zapisu o satima odmora unesrećenog te drugim brodskim zapisima i dokumentima, kronologiji događaja, vanjskim i unutarnjim uvjetima na brodu, fotografijama, izjavi zapovjednika broda, ključnih svjedoka i očevidaca, medicinskoj dokumentaciji unesrećenog i dr.), analizom predmetnog događaja zaključeno je da isti nije uzrokovan i nije u svezi s izvedbom ili radom broda (nesretni događaj je nastao u nedjelju, izvan radnog vremena i uobičajenih radnih sati unesrećenog nedjeljom, a isti je u trenutku događaja bio u privatnoj odjeći u blizini vlastite kabine i nije obavljao službene zadaće, uz konzumaciju žestokih alkoholnih pića nedopušteno pribavljenih izvan broda te u vrijeme povoljnih vanjskih i unutarnjih utjecaja za boravak i sigurno kretanje brodom) te kao takav ne spada u pomorsku nesreću ili nezgodu pa je stoga odlučeno da se ova sigurnosna istraga zatvara.

Bez obzira na spomenuto, Agencija je u tijeku sigurnosne istrage došla do zaključaka koje je kompanija također donijela te je ista samoinicijativno odlučila kreirati i primijeniti korektivne mjere na ovome te drugim brodovima u floti kompanije, u vidu kontrole unosa, distribucije i konzumacije alkoholnih pića za sve osobe na brodu, a u cilju sprječavanja sličnih nesretnih događaja ili pomorskih nesreća i nezgoda u budućnosti, odnosno unaprjeđenja sigurnosti plovidbe.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

16.01.2018.  

17.12.2019.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Nema podataka za prikaz.