Početna > Istrage > Pad-motornog-zmaja-tijekom-leta-iznad-sljuncare-Dubina-Grobnik-27-11-2016

Pad motornog zmaja tijekom leta iznad šljunčare Dubina - Grobnik, 27.11.2016.

Ukratko

Dana 27. studenoga 2016. godine oko 13:30 sati prema lokalnom vremenu, na širem području Grobnika nedaleko od Rijeke došlo je do pada sportsko-rekreativnog zrakoplova klase II - motornog zmaja u vodu bivše šljunčare Dubina.

Dvije osobe poletjele su motornim zmajem s aerodroma Grobnik, s namjerom rekreativnog letenja u okolici aerodroma. U jednom trenutku motorni zmaj se našao na području sela Dražice, iznad iskopa stare šljunčare Dubina koji je zbog obilnih kiša bio ispunjen vodom i tako stvorio manje akumulirano jezero. U niskom letu preko akumuliranog jezera, motorni zmaj je kotačima dotaknuo površinu vode, nakon čega se zaokrenuo prema naprijed i pao u jezero. Pilot se oslobodio pojasa za vezivanje i isplivao na površinu, dok se putnica nije uspjela osloboditi pojasa za vezivanje, te je smrtno stradala uslijed utapanja. Pilot je zadobio lakše tjelesne ozljede u obliku pothlađivanja i ogrebotina.

SIGURNOSNE PREPORUKE

Obzirom da su kontributivni čimbenici koji su doveli do predmetne nesreće zadovoljavajuće obrađeni već postojećom regulativom, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu u ovom slučaju nema sigurnosnu preporuku.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

28.11.2016.  

09.05.2019.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje