Početna > Istrage > Pomorska-nesreca-samopodizuce-platforme-novogradnje-Uljanik-520-i-servisnog-broda-Silni-Pula-13-11-...

Pomorska nesreća samopodižuće platforme novogradnje „Uljanik 520“ i servisnog broda „Silni“ - Pula, 13.11.2017.

Ukratko

Dana 13. studenog 2017. godine oko 09:12 — 09:20 po lokalnom vremenu (UTC + 1) na prostoru Uljanik d.d., brodogradilišta u Puli, a potom i gatu Molo Carbone Slobodne zone luke Pula koja graniči s brodogradilištem, dogodila se vrlo ozbiljna pomorska nesreća, u kojoj je došlo do otrgnuća privezane samopodižuće („jack-up“) platforme novogradnje „Uljanik 520“ (budući „Apollo“), njezinog nekontroliranog kretanja niz vjetar te sudar s privezanim servisnim brodom za opskrbu platformi i prijevoz ljudi „Silni“, koji je pritiješnjen između platforme i obale pretrpio veća oštećenja od kojih je kasnije potonuo na vezu. Nakon sudara platforma je svojim pramčanim te krmenim lijevim dijelom udarila u obalu i zaustavila se na mjestu udara.

Nastala su oštećenja na obali s koje je platforma „Uljanik 520“ otrgnuta i obalama u koje je udarila, a sama je platforma oštećena na desnoj strani, pramčanom dijelu te krmenom lijevom dijelu. Nije bilo ozlijeđenih ili smrtno stradalih osoba ili trećih osoba. Tereta na platformi nije bilo, ali je došlo do oštećenja dijela opreme koja se na njoj nalazila. Nije uočeno onečišćenje mora ili okoliša gorivom ili uljem s platforme. Uslijed sudara brod „Silni“ se, pritiješnjen između obale i platforme, nagnuo prema obali te ju je pritom manje oštetio, a sam je pretrpio veća oštećenja od kojih je kasnije potonuo na vezu. Kako su neposredno prije sudara sve osobe na brodu žurno napustile isti prelaskom na obalu gata, nije bilo ozlijeđenih ili smrtno stradalih osoba ili trećih osoba. Došlo je do oštećenja tereta koji se na brodu nalazio te do onečišćenja mora krutim tvarima s palube broda, kao i do onečišćenja mora, obala te obližnjih brodica i vozila gorivom i uljima s broda.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

15.11.2017.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje