Početna > Istrage > Udar-i-nasukanje-brzog-putnickog-broda-Novalja-Gradska-luka-u-Zadru-09-01-2019

Udar i nasukanje brzog putničkog broda „Novalja“ - Gradska luka u Zadru, 09.01.2019.

Ukratko

Dana 9. siječnja 2019. godine u 07:37 po lokalnom vremenu (UTC + 1), na području Gradske luke u Zadru, tijekom manevra pristajanja brzog putničkog broda pod hrvatskom zastavom "Novalja" dogodila se ozbiljna pomorska nesreća u kojoj je zbog tehničkog kvara i gubitka kontrole nad upravljanjem broda došlo do udara broda u gat, a potom i udara u obližnji lukobran, gdje je brod i ostao nasukan.

Kao posljedica spomenute nesreće, a koja je uzrokovana radom spomenutog broda, na brodu su nastala velika materijalna oštećenja oplate i konstrukcije broda ispod vodene linije (na dijelu lijevog i dijelu desnog trupa broda) te oštećenja lučke infrastrukture (gata i obližnjeg lukobrana). Dvije su osobe teže ozlijeđene (član posade broda i putnik na brodu), a dvije lakše (brodski putnici). Nije bilo smrtno stradalih osoba. Nije bilo ozlijeđenih ili smrtno stradalih trećih strana. Na poziciji udara i nasukanja broda nije uočeno onečišćenje mora ili morskog okoliša. Zbog povišenog položaja pramčanog dijela broda nakon nasukanja, kao i činjenice da je oplata na pramcu probijena u području pramčanih tankova, nije bilo prodora mora iz ovih u suhe prostore te opasnosti od potonuća broda.

Pravodobnom reakcijom članova posade broda, tj. odlukom da se odustane od pristajanja, naporima da se zadrži kontrola nad brodom, kao i da se isti okrene u luci te isplovi iz luke, izbjegnuta je pomorska nesreća većih razmjera i s još ozbiljnijim posljedicama po brod, osobe, imovinu te more i morski okoliš.

Uz koordinaciju i asistenciju nadležnih službi, brod je na poziciji nasukanja bio osiguran od pomicanja, ozlijeđene su osobe zbrinute, svi putnici iskrcani, a dio ustanovljenog oštećenja broda privremeno saniran. Također su poduzete radnje da se spriječi onečišćenje mora ili morskog okoliša.

Nakon procjene stanja plovnosti broda, iste večeri pristupilo se odsukavanju broda te njegovu tegljenju i privezivanju u luci, bez da su se pritom prouzročile dodatne štetne posljedice bilo koje vrste.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

08.02.2019.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje