Početna > Istrage > helikopter-Robinson-R44-Prgomet-21-09-2012

helikopter Robinson R44 - Prgomet, 21.09.2012.

Ukratko

Pilot helikoptera, zaposlenik tvrtke Helimax d.o.o., dobio je radni zadatak da preveze dvije osobe od mjesta Prgomet do mjesta Korenica. Dogovoreno mjesto polijetanja nalazilo se kod mjesta Prgomet. Desetak minuta prije dolaska putnika, pilot je preletio helikopter s uobičajene parkirne pozicije na mjesto koje je smatrao povoljnijim za polijetanje obzirom na očekivanu ukupnu težinu helikoptera nakon ukrcaja dva najavljena putnika.

Umjesto dogovorena dva putnika, na mjesto polijetanja došle su tri osobe. Treći putnik nije bio najavljen. Kako je helikopter registriran za četiri osobe, pilot je procijenio da može primiti i trećeg putnika.

Nakon odvajanja od tla, helikopter je kratkotrajno zalebdio na 40 - 50 cm iznad zemlje te započeo horizontalni let kako bi postigao progresivnu brzinu potrebnu za penjanje. Kada je dosegnuo brzinu od oko 30 kt, pojavilo se upozorenje 'low RPM'. U tom je trenutku helikopter bio prenisko i preblizu prepreci (raskrižje na kojem su se nalazili automobili i semafor) da bi pilot mogao odraditi postupak za povećanje broja okretaja rotora (spuštanje kolektivne palice). Pilot je tada iskoristio inerciju helikoptera da kratkotrajno poveća visinu i 'preskoči' prepreke na raskršću, nakon čega je pao na ravnu površinu iza raskrižja. Prilikom udara u tlo, helikopter se zanio i prevrnuo na lijevi bok.

U ovoj nesreći helikopter je uništen, a troje putnika i pilot prošli su bez ozljeda. Nije se pojavio požar.

Do nesreće je došlo zbog pada broja okretaja rotora u fazi dobivanja progresivne brzine za prelazak u penjanje. Zbog male visine i blizine prepreka, pilot nije mogao odraditi postupak za povratak broja okretaja rotora.

AIN je izdala sigurnosnu preporuku koja se odnosi na prilagodbu pilota prilikom prelaska sa zrakoplova više na zrakoplov niže klase performansi.

Sigurnosna preporuka

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu daje sigurnosnu preporuku Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo:

AIN04_SR_09-2015: Da se prema pilotima koji su prešli sa zrakoplova više klase na zrakoplov niže klase performansi, a na kojem imaju relativno malo iskustvo (manje od 300 sati naleta), tijekom provjere stručnosti (LPC) obavlja pojačani nadzor poznavanja ograničenja (Limitations), performansi (Performance) i proračuna težine i ravnoteže (Weight and Balance) predmetnog zrakoplova.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

21.09.2012.  

06.11.2015.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje