Početna > Istrage > Cessna-172-Otok-Krk-u-blizini-zracne-luke-Rijeka-22-04-2012

Cessna 172 - Otok Krk u blizini zračne luke Rijeka, 22.04.2012.

Ukratko

Dana 22. travnja 2012. godine grupa od 5 zrakoplova poletjela je u 10:30 (08:30 UTC) nakon odobrenog plana leta iz mjesta Ostrava, Češka (LKMT), za Zračnu luku Rijeka, Hrvatska (LDRI). Formacija je bila sastavljena od zrakoplova tipa Cessna 172. Zrakoplov OK-ELN nalazio se kao zadnji zrakoplov u formaciji. Formacija je u Hrvatski zračni prostor ušla na točki KOPRY u 12:32. Planirana ruta leta bila je PANON1 do točke TNJ prema točki N4, te od točke N4 za stazu 32 LDRI. Sukladno naputku Hrvatske kontrole leta korištena je VFR ruta PANON2, zatim VELEB1 do Senja i od Senja za stazu 14 LDRI.

Jedan od pet zrakoplova i to zrakoplov registarskih oznaka OK-ELN prilikom prilaza za stazu 14 LDRI javlja da ima problema s motorom i po GPS-u slijeće van terenski u 14:14:18 u blizini Zračne luke Rijeka na otoku Krku. Pozicija na koju je sletio zrakoplov nalazila se 1 NM jugoistočno od praga 32.

Let zrakoplova trajao je 3:57:16, prema planu leta predviđen je let od 3:30:00.

U ovoj nesreći nije bilo ozlijeđenih, samo je nastala velika materijalna šteta na zrakoplovu.

Izravni uzrok ove nesreće je taj što je zrakoplov OK-ELN potrošio korisnu količinu goriva od 36 galona prije nego je stigao do Zračne luke Rijeka što je uvjetovano neadekvatnom pripremom leta s obzirom na promjenu rute leta i vremenske uvjete koji su prevladavali na istoj.

Kontributivni faktori koji su pridonijeli prestanku rada motora su: loši vremenski uvjeti koji su prevladavali na ruti leta zrakoplova, promjena rute leta koja je za cca. 30 km duža od planirane rute, moguće zaleđivanje rasplinjača koje je moglo dovesti do bržeg prestanka rada motora.

Organizacijski čimbenici: zapovjednik zrakoplova je bila osoba koja je prije 14 dana produžila ovlaštenje za SEP zrakoplove i za pretpostaviti je da nije imala kvalifikaciju za rutu i aerodrom LDRI.

Sigurnosna preporuka

S obzirom na okolnosti koje su dovele do nesreće Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu u svrhu poboljšanja sigurnosti u zračnom prometu izdaje Operateru zrakoplova STS Avijaciji d.o.o. slijedeću preporuku:

AIN04_SR_01-2016: STS Avijacija d.o.o. trebala bi napraviti reviziju Operacijskog priručnika tj. dijela D koji se odnosi na 2.1.3 Periodička obuka i ugraditi dio obuke koji je sadržan i u 2.1.1. Konverzijski tečaj, a odnosi se na pripremu leta i donošenje odluka prilikom promjene vremenskih uvjeta, kako bi se povećala razina sigurnosti i smanjili rizici ponavljanja sličnih grešaka koji su doveli do navedene nesreće.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

22.04.2012.  

20.07.2016.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje