Početna > Istrage > Ozbiljna-nezgoda-zrakoplova-tipa-Cessna-172N-na-ruti-Zagreb-Lucko-Zracno-pristaniste-Mali-Losinj-21...

Ozbiljna nezgoda zrakoplova tipa Cessna 172N - na ruti Zagreb Lučko - Zračno pristanište Mali Lošinj, 21.09.2019.

Ukratko

Dana 21.09.2019. oko 13:00 sati UTC, na letu predmetnog zrakoplova od aerodroma Lučko (LDZL) prema aerodromu Mali Lošinj (LDLO), iznad mjesta Baška (otok Krk), na visini od 5500 ft pilot je osjetio gubitak snage motora i znatne vibracije na istom, nakon čega je izvršio prinudno slijetanje na Zračnu luku Rijeka. U ovoj ozbiljnoj nezgodi nije bilo ozlijeđenih osoba, te je došlo do materijalne štete na motoru zrakoplova.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu dobila je informaciju o ozbiljnoj nezgodi od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, te je zaprimila Izvješće o događaju povezanim sa sigurnošću od tvrtke Albatros pilotska škola. Pokrenuta je sigurna istraga kojom su utvrđeni mogući uzroci ove ozbiljne nezgode.

Po okončanju predmetne istrage, AIN je izdala ovo Završno izvješće. AIN je izdala Sigurnosne preporuke Belgijskim civilnim zrakoplovnim vlastima (BCAA), Američkim civilnim zrakoplovnim vlastima (FAA), proizvođaču motora tvrtki Lycoming, te belgijskoj tvrtki za generalnu obnovu motora Loma Air.


Sigurnosne preporuke

Preporuka organizaciji za održavanje, tvrtki Loma Air:

AIN04-SR-06/2020: Organizacija za održavanje bi trebala utvrditi plan kojim bi se kultura prijava događaja povezanih sa sigurnošću podigla na razinu koja bi odgovarala obujmu poslova koje tvrtka obavlja.


Preporuka Belgijskim zrakoplovnim vlastima BCAA:

AIN04-SR-07/2020: Belgijske zrakoplovne vlasti bi trebale tijekom svojeg nadzora Organizacije za održavanje, tvrtke Loma Air, podržati postupke opisane u Sigurnosnoj preporuci AIN04-SR-06/2020.


Preporuka proizvođaču motora, tvrtki Lycoming:

AIN04-SR-08/2020: Tvrtka Lycoming trebala bi izvršiti analizu postojećeg proizvodnog procesa izrade klackalica ventila kako bi se sa sigurnošću otklonila mogućnost pojave pronađenih neravnina oko otvora za podmazivanje.


Preporuka Američkim civilnim zrakoplovnim vlastima (FAA - Federal Aviation Administration):

AIN04-SR-09/2020: FAA bi trebao provesti provjeru usklađenosti kompanijskih procedura proizvođača motora, tvrtke Lycoming, sa trenutno važećom regulativom vezanom za prijavu događaja povezanim sa sigurnošću.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

21.09.2019.  

28.06.2021.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje
Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje