Početna > Objave > Očevid i pokretanje istrage vrlo ozbiljne pomorske nesreće ribarskog broda pod hrvatskom zastavom „...

Očevid i pokretanje istrage vrlo ozbiljne pomorske nesreće ribarskog broda pod hrvatskom zastavom „LOKARDA“, teritorijalno more RH, 5.6.2021.

Datum objave: 23.06.2021.


Dana 5. lipnja 2021. godine u 16:18 sati, putem elektroničke pošte zaprimljena je obavijest Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) o pomorskoj nesreći, gdje je dana 5. lipnja 2021. godine u popodnevnim satima, ribarski brod „Lokarda“ prilikom povlačenja mreže unutar teritorijalnog mora Republike Hrvatske (oko 14 NM južno od otoka Žirja) zahvatio požar u prostoru strojarnice. Članovi posade su vrlo brzo uočili požar te započeli s gašenjem istoga. Iskoristivši svu dostupnu protupožarnu opremu, požar nisu uspjeli pogasiti te se isti ubrzo proširio na ostale dijelove broda, a što je članove posade primoralo na evakuaciju broda. Brodovi pomorske policije, Lučkih kapetanija Split i Šibenik te obližnji brodovi upućeni su na mjesto pomorske nesreće, što su isti i učinili. Članovi posade su spašeni od strane ribarskog broda „Strelica“ koji je prvi dospio na mjesto nesreće. Članovi posade ribarskog broda „Lokarda“ prekrcani su u brodicu Lučke ispostave Milna te su istom prevezeni u Trogir radi pregleda od strane medicinskog osoblja. Angažirane snage nisu uspjele ugasiti požar te je na mjesto pomorske nesreće upućeno vatrogasno plovilo Šibensko-kninske županije, a potom i Splitsko-dalmatinske županije.

Vatrogasno plovilo Splitsko-dalmatinske županije je dospjelo na mjesto pomorske nesreće te započelo s gašenjem požara, međutim brod je u 21:05 po lokalnom vremenu (UTC + 2) istog dana potonuo nedaleko od mjesta pomorske nesreće na dubinu od oko 180 metara. U predmetnoj pomorskoj nesreći nije bilo smrtno stradalih ni ozlijeđenih osoba te nije uočeno onečišćenje mora.

U danima koji su uslijedili, istražitelji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu obavili su očevid na terenu te se nastavilo s poduzimanjem dodatnih radnji i prikupljanjem dodatnih podataka. Sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta je dana 16. lipnja 2021. godine pod referentnim brojem 1/2021.

Nakon završene sigurnosne istrage ove vrlo ozbiljne nesreće, rezultati će u obliku Završnog izvješća biti javno objavljeni na internet stranici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.