Početna > Objave > Očevid pomorske nesreće – požar u skladištu teretnog broda pod turskom zastavom „Mehmet Ünlü“, Ploč...

Očevid pomorske nesreće – požar u skladištu teretnog broda pod turskom zastavom „Mehmet Ünlü“, Ploče, 20. 10. 2021.

Datum objave: 26.10.2021.


Dana 20. listopada 2021. godine u 22:26, putem elektroničke pošte zaprimljena je obavijest Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) o pomorskoj nesreći – požar u skladištu teretnog broda pod turskom zastavom „Mehmet Ünlü“ (IMO broj: 9200029), koji se na vezu u luci Ploče dogodio dana 20. listopada 2021. godine u 19:55 sati po lokalnom vremenu (UTC + 2). Prema prikupljenim podatcima, nakon završetka ukrcaja tereta (staro željezo) u brodsko skladište broj 3 i zatvaranja poklopaca grotla, navedeni teret se u skladištu zapalio. Posada broda je, zamijetivši gusti dim koji prodire iz zatvorenog otvora za prolaz ljudi, reagirala pozivanjem brodskog agenta koji je alarmirao vatrogasce, onemogućavanjem ventilacije opožarenog skladišta te pripremanjem za gašenje požara. Provjeravanjem porasta temperature brodskih konstrukcijskih dijelova oko skladišta te, po pronalasku zagrijane pramčane strane pražnice skladišta broj 3, započeli su s hlađenjem iste morskom vodom. Vatrogasci su po dolasku započeli s procjenom situacije te koordiniranjem akcijom gašenja požara. Lučki tegljači dovedeni su u blizinu broda, a njihova protupožarna oprema stavljena u stanje pripravnosti. Poklopci grotla s pramčane strane skladišta broj 3 su djelomično otvoreni kako bi se pristupilo gašenju, ali i da se locira ishodište požara. Kako bi se požar u potpunosti ugasio, dio tereta iskrcan je na obalu te se nastavilo s njegovim gašenjem, kako na brodu tako i na obali.

Nije bilo smrtno stradalih ni ozlijeđenih osoba te nije nastalo onečišćenje mora i morskog okoliša. Prema prikupljenim informacijama, na brodu su nastala manja oštećenja (u vidu oštećenja zaštitnog premaza) dijela pražnice na pramčanoj strani skladišta broj 3. Prema iskazu zapovjednika broda, od posljedica gašenja požara skladište broj 3 djelomično je naplavljeno nepoznatom količinom vode.

Istražitelji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu obavili su očevid na terenu te poduzeli dodatne radnje – prikupljanje dodatnih podataka o nesreći, analiza svih prikupljenih podataka u svrhu donošenja odluke o pokretanju ili nepokretanju pomorske sigurnosne istrage te obavješćivanje stranog istražnog tijela države zastave broda o predmetnoj nesreći. Razmotrivši sve prikupljene činjenice o požaru i posljedicama ove pomorske nesreće koja se ne smatra vrlo ozbiljnom ili ozbiljnom pomorskom nesrećom te uzevši u obzir da provođenje sigurnosne istrage ne bi dovelo do novih spoznaja koje bi utjecale na sprječavanje pomorskih nesreća i nezgoda u budućnosti, na povećanje sigurnosti pomorskog prometa ili na smanjenje opasnosti od onečišćenja s brodova, u dogovoru s turskim istražnim tijelom države zastave broda odlučeno je da se sigurnosna istraga neće pokretati.