AIN - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

AIN - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Sudjelovanje predstavnice Agencije na terenskoj vježbi potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2023 – 3“

Sudjelovanje predstavnice Agencije na terenskoj vježbi potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2023 – 3“

07. lipnja 2023. | Novosti

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, na području Virovitičko–podravske i Osječko–baranjske županije, 3. i 4. lipnja 2023., održana je terenska vježba „ASAR 2023-3“ s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama tijekom svih faza provedbe akcije. Na vježbi potrage i spašavanja zrakoplova sudjelovala je i predstavnica Agencije kroz standardne operativne postupke u slučaju pada zrakoplova.

Uz predstavnike Stalne koordinacije za potragu i spašavanje zrakoplova RH, stručnjake iz Regionalnog savjetodavnog odbora za potragu i spašavanje zrakoplova (RASARAC) -a te brojne uzvanike, programu za promatrače nazočio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut. Ova vježba nastavak je na simulacijsko – komunikacijsku vježbu „ASAR 2023 – 1“ i stožerno – zapovjednu vježbu „ASAR 2023 – 2“.  koje organizira Ravnateljstvo civilne zaštite.

Vježba je održana na području Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te na lokaciji Spasilačkog koordinacijskog centra na kopnu (Ravnateljstvo civilne zaštite), Hrvatske kontrole zračnog prometa, Croatia Airlines-a i Zračne luke Osijek, kao i na lokacijama operativnih dežurstava sudionika sustava zrakoplovne potrage i spašavanja. Vježba je održana u realnom vremenu te su svi sud

ionici terenskog dijela vježbe pristizali na lokaciju baze operacije u Slatinski Drenovac iz svojih sjedišta iz kojih svakodnevno idu na hitne intervencije. U bazi operacije formirani su mješoviti potražni timovi sastavljeni od pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS-a i vatrogasaca dok je policija osiguravala područje pretrage. Uz zemaljske snage, u potragu je bio uključen i zrakoplov Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) opremljen termovizijskim kamerama te helikopter Antiterorističke jedinice Lučko koji je uz tim HGSS-a sudjelovao i u spašavanju teško ozlijeđenog spašavatelja. Uz operativne procedure, tijekom vježbe je simulirano i krizno komuniciranje u slučaju pada zrakoplova pri čemu je koordinacijsku ulogu s predstavnicima odnosa s javnošću operativnih službi i nadležnih tijela imala Služba za krizno komuniciranje Ravnateljstva civilne zaštite, a sve kako bi se osiguralo usklađeno, točno i pravodobno izvještavanje prema javnosti.

Timovi hitne medicinske službe zbrinuli su 20 teško ozlijeđenih osoba, a  pri simuliranom padu zrakoplova, prema scenariju, smrtno je stradalo 20 osoba.

Timovi Hrvatskog Crvenog križa sudjelovali su u pružanju psihosocijalne podrške članovima obitelji preživjelih i stradalih putnika u centru za prihvat obitelji u Zračnoj luci Osijek, u koordinaciji s predstavnicima Zračne luke Osijek i Croatia Airlinesa.

Uz tetra veze, tijekom vježbe je korišten sustav NICS (Next Generation Incident Command System) kao alati za komunikaciju i izmjenjivanje informacija između svih sudionika potrage i spašavanja zrakoplova. Na taj način su svi sudionici bili upoznati s trenutnom fazom operacija te se minimalizira mogućnost nepotrebnog dupliciranja aktivnosti na terenu.

Na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika, uključujući predstavnike MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško – slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a.

Skip to content