AIN - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

AIN - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Sudar broda “Danče” i brodice oznake “690 DB” – Koločepski kanal, 25.04.2017.

Sudar broda “Danče” i brodice oznake “690 DB” – Koločepski kanal, 25.04.2017.

Sudar broda “Danče” i brodice oznake “690 DB” – Koločepski kanal, 25.04.2017.

Ukratko:

Dana 25. travnja 2017. godine u 21:20 sati po lokalnom vremenu (UTC + 2) u Koločepskom kanalu dogodila se vrlo ozbiljna pomorska nesreća, u kojoj je došlo do sudara javnog broda (prvenstveno namijenjenog traganju i spašavanju na moru) pod hrvatskom zastavom imena „Danče“ (Slika 1.), luke upisa Dubrovnik, izgrađenog 2002. godine, duljine preko svega 18,08 m, čelične gradnje trupa, 50 BT (bruto tona) i brodice za prijevoz putnika (za gospodarske potrebe) pod hrvatskom zastavom oznake „690 DB“ (Slika 2.), luke upisa Dubrovnik, izgrađene 2016. godine, duljine preko svega 5,90 m, trupa od stakloplastike s gumenim uzgonskim komorama.

Iste večeri u 20:50 sati brod „Danče“ isplovljava iz ACI marine Dubrovnik (Komolac, Rijeka dubrovačka) te plovi Koločepskim kanalom prema luci Sobra (otok Mljet) na izvršenje zatraženog hitnog medicinskog prijevoza s otoka za Dubrovnik. Na brodu se nalaze 3 člana posade.

Oko 21:00 sati brodica oznake „690 DB“ isplovljava iz uvale Pakljena (otok Šipan) prema uvali i mjestu Brsečine na obali. Na brodici se tijekom plovidbe nalazi 1 član posade i 8 putnika.

Iznenada, u 21:20 sati, u Koločepskom kanalu na poziciji: ϕ = 42⁰ 43,3′ N; λ = 017⁰ 55,8′ E (otprilike 0,4 NM istočno od otoka Šipan) dolazi do sudara broda „Danče“ i brodice oznake „690 DB“.

Od posljedica sudara 5 osoba smrtno stradava (voditelj brodice i 4 putnika s brodice), 1 osoba je lakše, a 1 osoba teže ozlijeđena (obje osobe su putnici i istovremeno jedine preživjele osobe na brodici), dok se 2 osobe (putnici s brodice), na dan ove objave, još smatraju nestalima.

Na brodu „Danče“ nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih osoba.

Brodica oznake „690 DB“ značajno je oštećena, dok je brod „Danče“ pretrpio manje oštećenje.

Brod i brodica nisu namijenjeni prijevozu tereta pa tereta i šteta na teretu nije bilo.

Nije bilo ni štete nanesene trećim stranama, kao ni smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana.

Na poziciji sudara nije uočeno onečišćenje mora ili okoliša gorivom ili uljima.

Neposredno nakon sudara brod „Danče“ upućuje MAYDAY poziv te je SAR akcija aktivirana. Prvi dolazi u pomoć brodici oznake „690 DB“. Spašava preživjele i traga za nestalima. Više od 8 punih dana nakon sudara traje koordinirana, opsežna i složena spasilačko – potražna akcija za osobama s brodice. Značajni ljudski i tehnički resursi su aktivirani. Nakon isteka ovog vremena potraga za preostale 2 nestale osobe nastavljena je u okviru redovnog nadzora sigurnosti plovidbe.

U predmetnom slučaju, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu izdala je sljedeće sigurnosne preporuke:

✓ AIN05-SR-01/2019

Preporuča se Upravi pomorstva i Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da propiše obveznu ugradnju pojačivača radarskog signala (radar reflektora) na drvene i gumene brodice te na sve brodice čija brzina prelazi 20 čv.


✓ AIN05-SR-02/2019

Preporuča se Upravi pomorstva i Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izmjena zakonskih i podzakonskih propisa tako da su sve osobe na brodicama, bez obzira na njihovu namjenu (za osobne, gospodarske ili javne svrhe), a čija brzina prelazi 20 čv, dužne za cijelo vrijeme trajanja plovidbe nositi prsluk za spašavanje, neovisno o području i uvjetima plovidbe.


✓ AIN05-SR-03/2019

Preporuča se Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dosljedna provedba propisanih tehničkih i inspekcijskih pregleda brodica, s posebnim naglaskom na opremljenost brodica i broj osoba koje se na brodicama nalaze.


✓ AIN05-SR-04/2019

Preporuča se Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da ukoliko se tehničkim pregledom utvrdi da brodica nije opremljena ugrađenim propisanim navigacijskim svjetlima i svjetiljkama, a prema Pravilima o izbjegavanju sudara, da se jasno naznači ograničenje, tj. zabrana plovidbe u razdoblju od zalaska do izlaska Sunca, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti, te se spomenuto ograničenje upiše u očevidnik brodica odnosno budući jedinstveni upisnik te u plovidbenu dozvolu brodice.


✓ AIN05-SR-05/2019

Preporuča se Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da se kroz interne propise Ministarstva dodatna pažnja posveti edukaciji svih članova posade brodova i brodica Ministarstva, a vezano uz rukovanje ugrađenim navigacijskim sustavima koji su ugrađeni na brodu ili brodici na koje su raspoređeni, kako bi pored zapovjednika barem još jedan član posade imao potrebna znanja i vještine potrebne za rukovanje tim specifičnim navigacijskim sustavima.

Detalji istrage:

ID istrage 342-27/17-01/12
Početak istrage 28.04.2017.
Kraj istrage 25.04.2019.
Tip istrage
Status istrage

Dokumenti:

i

Sigurnosne preporuke:

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, temeljem provedenog istraživanja ove nesreće, u cilju povećanja sigurnosti izdaje sljedeće sigurnosne preporuke:

Skip to content