AIN - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

AIN - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Sudar na ŽCP-u – Kupinec, 12.01.2015.

Sudar na ŽCP-u – Kupinec, 12.01.2015.

Sudar na ŽCP-u – Kupinec, 12.01.2015.

Ukratko:

Dana 12. siječnja 2015. u 9:52 sati, na ŽCP-u na području Grada Samobora, između mjesta Kupinec i Pavučnjak, na pruzi M202, došlo je do sudara brzog vlaka broj 703 i teretnog motornog vozila. Vozač teretnog motornog vozila tijekom vožnje prema ŽCP-u uočio je da su na ŽCP-u upaljeni signali koji najavljuju dolazak vlaka (zvuk i svjetlo), međutim, nije uspio zaustaviti vozilo ispred ŽCP-a već je isto u fazi kočenja završilo unutar kolosijeka, a zadnjim lijevim kotačima pokraj ceste. Vozač je pokušao izvući vozilo sa pruge ali nije uspio, pa je prije nailaska vlaka odlučio napustiti teretno vozilo. Predmetni ŽCP je bio opremljen svjetlosnom i zvučnom signalizacijom za najavu nailaska vlaka. Nesreća je uzrokovala prekid prometa vlakova i cestovnih motornih vozila.

U ovoj nesreći dvije osobe zadobile su lake tjelesne ozljede, dok je na infrastrukturi i vozilima nastala velika materijalna šteta.

Izravni uzrok ove nesreće je izlazak teretnog motornog vozila na ŽCP neposredno prije nailaska vlaka na isti.

Čimbenici koji su pridonijeli ovoj nesreći:

  • brzina kretanja teretnoga motornog vozila s obzirom na uvjete na kolniku,
  • konstrukcija prometnice u blizini ŽCP-a,
  • poledica na kolniku.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu u cilju poboljšanja sigurnosti željezničkog sustava izdaje Gradu Samoboru slijedeću sigurnosnu preporuku:

✓ SP 6/15

Službe nadležne za održavanje prometnice trebale bi održavati zelenilo pored prometnice u blizini željezničko-cestovnog prijelaza Kupinec na način da prometni znakovi budu vidljivi sudionicima u prometu (poglavlje 5.5).

Detalji istrage:

ID istrage 341-09/15-02/06
Početak istrage 12.01.2015.
Kraj istrage 07.01.2016.
Tip istrage
Status istrage

Dokumenti:

i

Sigurnosne preporuke:

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, temeljem provedenog istraživanja ove nesreće, u cilju povećanja sigurnosti izdaje sljedeće sigurnosne preporuke:

Skip to content