AIN - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

AIN - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

DIAMOND DA-40 – Zračna luka Mali Lošinj, 03.08.2013.

DIAMOND DA-40 – Zračna luka Mali Lošinj, 03.08.2013.

DIAMOND DA-40 – Zračna luka Mali Lošinj, 03.08.2013.

Ukratko:

Dana 03. kolovoza 2013. u 10:05 sati, po slijetanju zrakoplova 9A–ING na Zračnu luku Mali Lošinj , u fazi kočenja pilot je izgubio kontrolu nad zrakoplovom i nekontrolirano skrenuo sa uzletno slijetne staze te sletio sa staze na desnu stranu. Zrakoplov se nastavio kretati u luku i izašao na rub spojnice „A“ prema stajanki, no zbog nemogućnosti upravljanja nekontrolirano sišao sa spojnice „A“, elisom udario u oznaku spojnice A. U sudaru sa oznakom oštećen je jedan krak elise, a oznaka je oštećena i izbačena iz postolja nakon čega se zrakoplov zaustavio.

U zrakoplovu su uz pilota bile još dvije osobe, strani državljani. Sve tri sobe u zrakoplovu prošle su bez tjelesnih ozljeda i samostalno su napustile zrakoplov.

Tehničkom analizom zrakoplova je utvrđen uzrok ove ozbiljne nezgode, otkaz lijeve kočnice uslijed ispadanja kućišta ventila i samog ventila za ozračivanje kočionog sustava što je dovelo do naglog gubitka hidro ulja u lijevom kočionom sustavu i prekida mogućnosti kočenja lijevim kotačem.

Zrakoplov se nakon izlijetanja s USS zaustavio na mjestu gdje nije mogao ometati odvijanje prometa na Zračnoj luci Mali Lošinj te nije bilo potrebe za njegovim uklanjanjem do dolaska istražitelja AZI i obavljanja očevida, a manevarske površine nisu pregledane odmah nakon događaja.

DIAMOND DA-40 - Zračna luka Mali Lošinj, 03.08.2013

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu izdaje sljedeću sigurnosnu preporuku operateru Zračne luke Mali Lošinj:

✓ AIN04_SR_ 11-2015

Kontrolirano uklanjanje zrakoplova s mjesta nesreće i kontrolni pregled operativnih površina aerodroma provoditi u skladu s Aerodromskim priručnikom 5, a prilikom uklanjanje zrakoplova s mjesta nesreće postupati u skladu s Uredbom 996/2010 Europskog Parlamenta i Vijeća o istragama i sprečavanju nesreća i nezgoda u civilnom zrakoplovstvu i stavljanju izvan snage Direktive 94/56/EZ, u članku 11. i 13.

Detalji istrage:

ID istrage 343-08/13-03/01
Početak istrage 03.08.2013.
Kraj istrage 15.06.2015.
Tip istrage
Status istrage

Dokumenti:

i

Sigurnosne preporuke:

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, temeljem provedenog istraživanja ove nesreće, u cilju povećanja sigurnosti izdaje sljedeće sigurnosne preporuke:

Skip to content